Familie van Sint Jan

Een religieuze familie binnen de katholieke Kerk

Hippocrates course: Grijs en wijs?

Hippocrates course: Grijs en wijs?

Van 13 april 2018 18:00
tot 14 april 2018 18:15
Activiteit downloaden

Locatie: Willibrordushuis Oude Molstraat 35 , 2513 BA , Den Haag , NL

Al zes jaar organiseert de JohannesAcademie speciale studiedagen voor professionals in de zorg- en welzijnssector. Hoe je met je patiënten en cliënten omgaat, wordt in belangrijke mate bepaald door hoe je (bewust of onbewust) de mens en het doel van het leven ziet. In de Hippocrates Course proberen we daarom het christelijk mensbeeld te verhelderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een realistische filosofie, de Bijbel, de katholieke medische ethiek en de sociale leer van de katholieke Kerk. Ook komen er bij de Hippocrates Course ervaren christelijke artsen, verpleegkundigen, therapeuten en zorgmanagers spreken over hoe zij met hun patiënten omgaan en welke rol hun geloofsovertuiging hierbij heeft.

Hippocrates

Deze cursus is niet alleen vernoemd naar Hippocrates omdat hij de vader van de geneeskunde is. De geschiedenis leert dat de academie van Hippocrates op het Griekse eiland Kos zich afzette tegen haar rivaal op het tegenover gelegen schiereiland Knidos. Op dat schiereiland leerden artsen patiënten te reduceren tot ziekteprocessen, terwijl Hippocrates op Kos zijn leerlingen vertelde dat ze zich moesten concentreren op de patiënt in zijn totaliteit. Deze laatste benadering heeft ook de Hippocrates Course.

Jaarthema 2017-2018: Grijs & wijs? Nadenken over veroudering en ouderenzorg

De vergrijzing, bezuinigingen op verpleeghuizen, discussies over voltooid leven: ouderenzorg en veroudering zijn 'in the picture' en vaak niet zo positief. Maar hebben we wel een realistische kijk op veroudering? Ouderdom komt zeker met gebreken, maar moeten we ons niet vooral verdiepen in de wijsheid die het met zich meebrengt? Wat zegt het ouder worden over de mens en de weg naar zijn bestemming? En hoe beïnvloeden onze ideeën over ouderdom ons werk als zorgverlener?  Door lezingen, discussie en het delen van ervaringen zoeken we samen naar een antwoord op deze vragen.

Inhoudelijk programma

Samen zullen we filosoferen over de vraag hoe we om kunnen gaan met het ouder worden; moeten we het ontkennen, bestrijden of omarmen? Of iets van dat allemaal? Een ervaringsdeskundige komt vertellen over zijn ervaring met ouder worden en het ontvangen van zorg in een tehuis. En we kijken samen de documentaire ‘Alive Inside’, over hoe muziek mensen tot leven brengt, zelfs als ze door dementie het contact met de wereld lijken te hebben verloren. Het onderwerp ‘Voltooid leven’ zal ook dit weekend niet ontbreken.

Let op: vanaf dit jaar is de inschrijving geopend voor alle professionals die werkzaam zijn in de zorg, van studenten/young professionals tot zeer ervaren zorgverleners.

 

Data & locaties:

Let op: het weekend is verplaatst ! Hieronder de juiste data:

Studieweekend 13-14 april 2018 (vrijdagavond t/m zaterdag eind van de middag)
Willibrordushuis, Oude Molstraat 35, Den Haag

 


2018-04-13 18:00:00
2018-04-14 18:15:00
U bevindt zich hier: Home Den Haag Activiteiten Hippocrates course: Grijs en wijs?
Broeders van Sint JanDe Broeders van Sint Jan hebben hun leven aan God gewijd, ten dienste van God en hun naasten. Zij willen leven volgens het Evangelie van Jezus Christus en zich door hun gebed en hun activiteiten inzetten voor jong en oud.