Familie van Sint Jan

Een religieuze familie binnen de katholieke Kerk

Welkom bij het Willibrordushuis

Midden in het centrum van Den Haag bevindt zich het Willibrordushuis. Een spiritueel centrum voor gebed, evangelisatie en bezinning. Het Willibrordushuis, inclusief het retraitehuis en de boekwinkel, werd jarenlang gedragen en beheerd door de Willibrordusgemeenschap bestaande uit leken. Inmiddels is het beheer overgenomen door de Broeders van Sint Jan. Zij organiseren eigen activiteiten en bieden plaats aan veel verschillende groepen met een christelijke achtergrond.
Geschreven door  Pater Thomas
in Nieuws
Hits 3133

Programma Studieweekend Hippocrates Course

Maakbaarheid & sterfelijkheid


Vrijdag 17 februari

18:30     Warme maaltijd
20:00     Film: My Sister’s Keeper

Deze film stelt ons op indringende wijze de vraag hoe ver we zouden moeten gaan met het ingrijpen in de natuur. Een meisje wordt verwerkt middels kunstmatige voortplantingstechnieken en met genetische selectie vooraf, zodat ze bloed- en orgaandonor kan zijn voor haar ernstig zieke zus. Wat heeft dit voor gevolgen voor het hele gezin? En wat gebeurt er als blijkt dat, ondanks alle inspanningen van dokters en ouders, de dood toch onvermijdelijk is?


Zaterdag 18 februari

7:30       Lauden
8:15       Ontbijt
9:00        Lezing: Maken is menselijk

               In de zorg draait het steeds meer om meten, voorspellen en beheersen. Dat heeft zeker positieve kanten: door nieuwe technieken en geneesmiddelen kunnen we meer mensen helpen. Als mens kunnen we onze wereld, inclusief ons eigen lichaam en onze gezondheid, dan ook in grote mate zelf vormgeven. Hoe ver gaat onze verantwoordelijkheid daarin? En is er ook een moment dat we moeten stoppen met maken, verbeteren, genezen? Aan de hand van de ideeën van filosofen als Aristoteles, Nietzsche en Sartre denken we samen na over deze vragen. Bernadette Blesgraaf & Pater Thomas Kremer

11:30      Eucharistieviering
12:30     Lunch 

14:00     Lezing: Maken is menselijk, maar niet alles is maakbaar?

Maakbaarheid lijkt toch ook zijn grenzen te hebben, zeker in de zorg. Sommige patiënten kunnen we niet genezen ook al zouden we het heel graag willen. Wat dreigen we uit het oog te verliezen als we dan alleen maar bezig blijven met meten, voorspellen en beheersen? Kan het zijn dat onze techniek de liefde tussen mensen soms verstoort? En hoe kunnen we dat voorkomen? Bernadette Blesgraaf & Pater Thomas Kremer

15:30     Pauze

16:00     Meet the expert: Als er weinig meer te meten en te maken valt

-             In gesprek met een verpleegkundige die werkt met ongeneeslijk zieken. Op welke manier kunnen we deze mensen nabij zijn? En wat kun je als zorgverlener nog doen als mensen jouw professionele zorg zelfs weigeren?

18:15     Warme maaltijd
20:00     Gebedsavond

 

Zondag 19 februari

7:30     Lauden
8:15     Ontbijt

9:00     Inleiding & uitwisseling: “Heer, help mij”

Voor God is alles mogelijk, Hij is de Schepper van het heelal, voor hem is alles maakbaar. Toch grijpt Hij niet zomaar in ons leven in. Hoe kunnen we dat begrijpen? Wat is Gods bedoeling daarmee? Aan de hand van het evangelieverhaal over de storm op het meer gaan we hierover in gesprek. Ook spreken we met elkaar over moeilijke situaties waar we op ons eigen werk of in onze studie tegenaan lopen.

11:00  Eucharistie viering
12:30  Lunch

14.00u: Evaluatie & afsluiting

 
Inschrijvingen via www.johannesacademie.nl/hippocrates 

Vooruitblik programma studiedag Hippocrates Course, zaterdag 6 mei 2017 te Utrecht

  • Lezing: Na de dood, en dan? Over leven, sterven, hemel en hel.

Wat zegt de kerk precies over het leven na de dood? Hoe moeten we ons dat voorstellen?
Hoe ziet de hemel eruit, en wie komt daar? Waar mogen we op hopen? En wat te denken van de hel? Pater Thomas geeft een inleiding.

  • Meet the expert: Met anderen in gesprek over het leven en dood

In onze zorgpraktijk komen we regelmatig mensen tegen die niet in een leven na de dood of in God geloven, of er veel twijfels over hebben. Hoe kunnen we toch met hen in gesprek gaan over sterfelijkheid en over hoop op een leven na de dood? Een geestelijk verzorger uit het ziekenhuis vertelt over haar ervaringen en geeft ons tips.

U bevindt zich hier: Home Den Haag Nieuws Nieuws Programma Studieweekend Hippocrates Course
Broeders van Sint JanDe Broeders van Sint Jan hebben hun leven aan God gewijd, ten dienste van God en hun naasten. Zij willen leven volgens het Evangelie van Jezus Christus en zich door hun gebed en hun activiteiten inzetten voor jong en oud.

Steun ons!

Uw steun

Ook uw steun hebben
wij hard nodig!

Login Sint Jan